No 2024. gada 1. septembra stāsies spēkā Nacionālais kiberdrošības likums

No 2024. gada 1. septembra stāsies spēkā Nacionālais kiberdrošības likums

Šī gada 20. jūnijā Saeima pieņēma Nacionālās kiberdrošības likumu, lai stiprinātu kiberdrošību Latvijā un saskaņotu to ar Eiropas Savienības direktīvu prasībām.

Sākot ar 2024. gada 1. septembri, Latvijā stāsies spēkā Nacionālais kiberdrošības likums, kura mērķis ir stiprināt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) drošību un kiberdrošību. Jaunais regulējums paredz būtiskas izmaiņas un nosaka jaunus standartus un prasības dažādām organizācijām un pakalpojumu sniedzējiem.

Nacionālais kiberdrošības likums attiecas uz būtisko un svarīgo pakalpojumu sniedzējiem, IKT kritiskās infrastruktūras īpašniekiem un tiesiskajiem valdītājiem; valsts un pašvaldību institūcijām, izņemot valsts drošības iestādes; privātajām tiesību juridiskajām personām un noteiktos gadījumos – fiziskajām personām, kas piedalās koordinētas ievainojamību atklāšanas procesā.

Kā arī organizācijām, uz kurām attiecas likums, līdz 2025. gada 1. aprīlim būs jānosaka savs statuss un jāreģistrējas Nacionālajā kiberdrošības centrā, kas uzsāks savu darbību ar 2024. gada 1. septembri. Savukārt, līdz 2025. gada 1. oktobrim organizācijām būs jāieceļ kiberdrošības pārvaldnieks un jāiesniedz pirmais pašvērtējuma ziņojums.

Jaunais likums paredz skaidru atbildības sadalījumu, efektīvu kiberapdraudējumu pārvaldību un uzraudzību, tādējādi veicinot vispārēju kiberdrošības līmeņa paaugstināšanu Latvijā.

Lai palīdzētu organizācijām pielāgoties jaunajām prasībām un rastu atbildes uz radušajiem jautājumiem, Baltijas Informācijas tehnoloģijas piedāvā konsultācijas un pielāgotus risinājumus jūsu vajadzībām. 

 

Vairāk informācijas par Nacionālo kiberdrošības likumu var saņemt, zvanot uz  +371 67819981 vai rakstot e-pastu support@bit.lv.